Sista dagen på Häringe slott

Untitled
soluppgång
Natten på Häringe blev inte alls som jag trodde. Jag sov dåligt. Vaknade flera gånger. Det lät från grannarna genom väggarna. Inga spöken syntes till, tyvärr. Jag blev faktiskt lite besviken. Det verkade vara ett gulligt spöke ändå. Det var värmen, förkylningen och de höga kuddarna som var problemet. Stackars mig va?
 
Untitled
Nej, precis, det var inte ett dugg synd om mig. Jag vaknade glad trots allt. Inte går det att vara sur med en William Morris-fåtölj i rummet. Eller morgondis ute på sjön.
 
Häringe
the great gatsby
Det serverades frukost ute. Jag fantiserade om att det kanske var Den store Gatsby som stod för kalaset och inte mitt kontor. Men så hörde jag några prata om tjänsteutlåtanden och nämndhandlingar och fantasin raserades. Det var kontoret trots allt.
 
svan
En kollega livade upp stämningen genom att klättra upp på svanen för en seglats i poolen innan hon blev inhåvad av en livräddande servitör.
 
Häringe slott
tapet
Untitled
Efter frukost jobbade vi fram till lunch. Jag hetsåt den goda maten och begav mig sedan ensam ut för att kolla in omgivningarna.
 
sörmalnd
damm
Det är någonting speciellt med Sörmland. Det är så lummigt och rofyllt. En dag ska jag bo åt det här hållet. Eller åtminstone ha ett sommarställe här.
 
rotunda
murgröna
Ett sommarställe med rotunda och murgröna överallt, alltså.
 
syren
Häringe slott
Sen var det dags att hoppa på bussen tillbaka till stan igen. Tack för allt, härliga Häringe. I will be back. Hoppas jag.
 
utflykt
0 kommentarer

Slott, spökbarn och en jacuzzi-poltergeist

I torsdags var jag på konferensresa med jobbet på Häringe slott i Västerhaninge. Det var den bästa vistelsen hittills med kontoret (jag jobbar i ett arkiv). Vilket underbart ställe! Jag kände att jag kanske borde skaffa mig en godsherre så att jag kan få bo så där flott jämt.
 
pool
Sverige första swimmingpool där många kändisar tagit sig ett dopp. Kan tänka mig att festerna på 20-30-talen var rätt spektakulära. Och blöta.
 
Untitled
Untitled
Till min stora lycka fick jag det bästa rummet. Gene Gauntier-rummet i Sjöflygeln. Komplett med jacuzzi, spökbarn och utsikt över en hundkyrkogård.
 
Untitled
För att komma dit gick man genom en underjordisk tunnel från slottet. Den byggdes på 30-talet för att inte de fina damerna skulle behöva bli blöta i håret vid oväder. Det fanns också en klaustrofobisk fängelsehåla här. Brr.
 
Untitled
På dagen var denna information spännande och kul. På kvällen ett skräckmoment. Spöket var alltså ett litet olyckligt barn som frös ihjäl i Sjöflygeln på 1600-talet. På nätterna kan man höra honom gråta eller känna något kallt som kryper ned bredvid en i sängen. Och jag som trodde jag skulle få en barnfri natt...
 
Untitled
UntitledJag tänkte mycket på det här spökbarnet, mörkrädd som jag är. Det gjorde det inte lättare att veta att mina enda flyktvägar antingen var genom den underjordiska tunneln in till det folktomma slottet eller ut på baksidan till hundkyrkogården. Hej och hå. Varför ska det alltid finnas ormar i paradiset?
 
Untitled
Det blev middag med en massa god mat sen. Mitt i måltiden bröt det ut en förkylning i kroppen på mig så att jag blev dödstrött. Vilken tur att jag har jacuzzi, tänkte jag. Därför gick jag till mitt rum lite tidigare och skippade det sociala samkvämet. Småsprang genom tunneln eftersom jag blev rädd för ekot av mina egna steg och skuggan som fladdrade oberäkneligt i facklornas sken.
 
UntitledSå var det då dags för ett välgörande bad. Det tog ett bra tag innan jag fattade hur man satte på vattnet, men kunde efter mycket om och men krypa ned i det stora brummande karet. De första tio minuterna satt jag där lyckligt ovetandes om att det bodde en poltergeist där i. Plötsligt började jacuzzin kräkas ut vatten över hela badrummet och ut i hallen. Det sprutade ur varenda tapp och på ett par sekunder var toapapper, handdukar, kläder, golv, tak och varje liten vrå helt dyngsur. Jag lyckades till slut stänga av eländet och flydde in i sovrummet med hjärtat i halsgropen. Så mycket för det lyxbadet.
 
Untitled
Snorig och blöt la jag mig under duntäcket i sängen och spanade mot hallen efter spöken. Snart sov jag som tur vad som en klubbad säl, halvt medvetslös av förkylning, och vaknade inte förrän mitt i natten.
 
Untitled
Untitled
Slut på dag 1.
 
0 kommentarer

Hur man vet att det är maj

Fågelkvitter i träd och buskar.
Knoppar som brister.
Sommardagar med frostnätter.
Utflykter utan jacka.
Sista rycket på jobbet inför semestern.
Spontanshopping av sommarkläder.
Middag på balkongen.
Klippa håret.
Hela dagar i lekparken.
Vårflod.
God mat i säsong.
Slut på TV-serier.
Den grundliga vårstädningen.
Beställa strandböcker.
Kisandet.
Små buketter på väg från förskolan.
Kall dryck.
 
maj
0 kommentarer