Äppel päppel - 6 recept att testa

Fallfrukten rullar under skosulorna när jag går genom min gröna förort på väg till jobbet. Det faller äpplen från skyn. "Vi kan inte bara låta det ligga där och förfalla!" ropar min inre bonde i desperation. Jag vill nästan hoppa över staketet och börja räfsa ihop högar i främmande människors villaträdgårdar. Frukterna glimmar som guld där inne och jag kan inte fatta att de bara låter dem ligga.
 
Äpplen får mig alltid att tänka på mormor. Hur hon plockade ned dem i en gammal flätad tvättkorg, lindade in varje frukt i tidningspapper och lade alltihop i jordkällaren under huset så att familjen kunde äta äpple långt in på vintern. Varför kan jag inte få göra så? Jag vill göra så. Jag borde ha äppelträd på balkongen.
 
Men nä, jag har varken trädgård med äppelträd eller jordkällare, men däremot finns färdigplockad frukt billigt överallt på torg och i mataffärer nu. Ingen september utan äpple, tycker jag, så här kommer några recept att experimentera med.
 
Untitled
Till helgen vill jag börja morgonen med äppelgröt i crock pot.
 
Till mellis sen passar det utmärkt med äppelkräm.
 
Untitled
Äppelchips med socker och kanel på kvällen i soffan framför en spännande film.
 
Lördagsgodis till gossen. Äppelpaj med mandel till mamma.
 
Untitled
Äppelmos med chili och mindre socker att ha på pannkakorna vi äter minst en gång i veckan.
 
Mandelmanns torkade äppelringar blir till fin dekoration i köket och kan sen användas i yoghurtskålen under hela hösten.
 
Untitled
Vi gjorde äppelkaka häromdagen. Gossen sa "Det var roligt att baka. Synd att det ser så äckligt ut och luktar blä." Lyllo mig som får äta alltihop själv.
 
recept
0 kommentarer

Sen sist

basker
memorabilia
blommor
pannkakor
bilar
 
Jag har inte glömt bloggen. Verkligen inte. Den känns som ett andningshål när livet härjar med en. Det har varit mycket VAB, förkylning och pappersarbete på sistone. Om några veckor åker vi till familjen i Mozambique. Det behövs vaccin, visum och olika typer av intyg inför det. Förra veckan var jag gräsänka också. Det blir enkel mat och enkla hushållssysslor då. Jag vet inte om det är allt detta som gör mig trött eller om det helt enkelt är hösten. Jag har gjort roliga saker också. En middag för vänner och barn vi inte träffat på länge. Målat bilar efter Gossens instruktioner. Lånat massor av böcker på bibblan. Köpt en basker. Förtidsröstat. Varit på Naturhistoriska. Njutit av augusti/september-känslan. Till helgen ska jag dessutom hälsa på min bästa vän en tågresa bort. Det är en fin tid nu, trots härjet.
 
1 kommentar

Hur man vet att det är september

flyttfåglar
västkusten
Untitled
höstäpplen
 
Döende trädgårdar
Förskoleförkylning
Nystart
Höstgarderobplanering
Äppelpaj
Fulla bussar
Kastanjer och ekollon i fickorna
Kräftskiva
Morgondimma
Filmkvällar
Galonisar
Gulnande lövträd
Långa skuggor
Läppstift
september
0 kommentarer