9 smarta bokomslag

Något av det svåraste som finns inom illustration och grafisk design är att lyckas fånga ett budskap eller en berättelse i en enda bild. Men när det lyckas blir det så himla bra. Jag ryser av tillfredsställelse, ungefär som när jag tittar på instagram-videos där folk skär i tvål.
 
De här 9 bokomslagen är mina favoriter. Inte de vackraste, men de smartaste jag sett. De berättar med enkla medel vad boken handlar om.
 
 • Lolita
  Den barnsliga skrivstilen och pussmärket blir symbolen för huvudpersonens sexuella fixering av unga flickor.

 • 1980
  Storebror ser dig, till och med i titeln. Det där ögat i 8:an sammanfattar hela romanen tycker jag.

 • Small crimes
  Jag tänker på mordgåtor när jag ser det här omslaget. Alla små pusselbitar som måste hittas för att lösa ett brott. Ingen aning om boken handlar om det, men den borde göra det.

 • Breathing room
  Precis så där känns det att andas frisk luft. Tunna linjer, tunna bokstäver, avståndet dem emellan, det bolmande molnet. Det är andning i en bild. Någon har hittat en plats att andas ut i.

 • Dracula
  Det är som att betraktaren av omslaget blivit vampyren som har siktet inställt på offrets hals. Jag är redo att hugga till.

 • Puppet
  Enkelt och smart. Jag antar att berättelsen handlar om dockteater på något sätt, bokstavligt eller symboliskt? Annars blir jag besviken.

 • Jaws
  Hur genialt?! Ett A som är en hajfena!

 • How the light gets in
  Precis så där skiner solen in genom sprickor, persienner och mellanrum. Vackert och tydligt. Som den där Leonard Cohen-sången Anthem.

 • The vagina monologues
  Har ni läst Vaginamonolgerna någon gång? Jag var helt golvad första gången jag läste den. Aldrig har jag känt sån vördnad för mitt eget kön. Den här bilden är så tydlig. Munnen som ser ut som en vagina och samtidigt representerar monologen. Fin och smart!
 
Bokomslag kan göra så mycket. Ibland väljer jag bok efter det, fastän ordspråket säger att man inte ska (Don't judge a book by it's cover, för att vara övertydlig).
 
Vilken är din favorit?
 
 
Blandat | bokomslag | |
#1 - - Linnea P.:

Vilka fina och smarta! Tycker särskilt att 1984:an här är mycket fiffig och stilig. Och känner starkt att jag nog måste läsa Vaginamonologerna, har bara hört ett fåtal berättelser framföras på scen. Tack för tips!

Tycker också om det här Lolita-omslaget: https://i.pinimg.com/736x/e5/ec/a5/e5eca59f5720981e96ee904ed539b193--book-cover-design-book-design.jpg Det rosa flickrumshörnet, ur perspektivet att nån ligger på sängen och drömmer sig bort, och med det vita taket som för tankarna till underbyxor, väggarna till lår. Det har liksom en slags ljuv stämning och det är SÅ obekvämt då man tänker vidare på boken. Tycker det är så genialt!

Svar: Nämen JA! Det omslaget missade jag. Hur kommer man på en sån utmärkt idé? Jag skulle vilja göra ett studiebesök i kreatörens hjärna.
Här är några fina stycken ur Vaginamonologerna: https://www.goodreads.com/work/quotes/1146102-the-vagina-monologues
snickis.blogg.se

#2 - - Linnea:

Så smarta, genomtänkta omslag allihopa! Jag gillade Lolita-omslaget jättemycket.

Svar: Det är nog min favorit också.
snickis.blogg.se

Upp