Äppelpaj från 1913

Nu har jag testat det första receptet från min vegetariska kokbok från 1913. Det blev en äppelpaj, för jag tänkte att det var ett roligt och enkelt första test för att se hur smakerna skiljer sig åt. Dagens pajdeg brukar ju vara gjord på endast mjöl, smör och vatten. Det gamla receptet innehöll både ägg, grädde och socker. Degen blev gul och fin. Smidig att knåda. 
 
Mjölet anges i gram men jag översatte det till deciliter och fick det till dryga 4. Jag vet inte hur varm "god ugnsvärme" är men satte min på 225 grader och lät pajen grädda i 30 minuter.
 
Det blev gott! Ingen större skillnad från dagens äppelpajer. Det enda jag har att anmärka på är att sötman blev en aning för intensiv och skulle ha behövt lite salt. Jag föredrar nog att använda mitt vanliga recept för pajdeg. Det känns onödigt att slösa ägg, socker och grädde när resultatet ändå blev ungefär som vanligt. Annars får det hela klart godkänt.
 
Nästa gång ska jag ge mig på något mer knasigt. 
 
Recept | vegetarisk kokbok 1913 | |
Upp