Renoveringsplaner för stugan

Jag önskar verkligen att vi hade råd att renovera hela huset på en gång. Det skulle vara så härligt att se det helt färdigt. Men det finns väl en charm i långsamheten också. Att den där längtan liksom driver på en och håller en sysselsatt under en längre tid. Vår stuga kommer att mogna i sakta mak, vare sig vi vill eller inte.
 
Eftersom jag delar huset med min mamma och storebror med familj har jag inte helt fria tyglar när det gäller upprustningen (även om mamma påstår det). Vi har dessutom helt olika smak, så det kan verkligen vara frustrerande ibland. MEN! Mamma har sagt att jag får göra vad jag vill med det rum vi kallar "rummet längst in" (vi borde verkligen komma på ett bättre namn). Ett rum mina morföräldrar byggde till på 40-talet och som fungerade som kallvind/förråd då. Numera är det vårt vardagsrum. Det har stora djupa fönster, men är ganska omysigt.
 
Rummet är lite konstigt planerat. Det har bland annat en rätt nyinsatt dörr in till sovrummet bredvid. Dörren används aldrig och det står en stor blaffig tv framför den (suck). Jag ska nu få täppa igen väggen och tanken är att jag ska tapetsera om alternativt måla väggarna. Plastgolvet får vara kvar ett tag till, ty finanserna är allt för skrala för att lägga skurgolv just i år.
 
Jag har kollat på tapeter länge nu, men rummet är stort och det blir hemskt dyrt om jag skulle välja de jag helst vill ha. Det är ju ändå bara en delad sommarstuga vi har och jag kan inte lägga tusenlappar på något vi bara vistas i några veckor om året. Därför tänker jag att ett alternativ kan vara att sätta upp bröstpanel och måla listerna istället. Sen, eventuellt, sätta tapet på den övre delen av väggen bara.
 
Ungefär så här tänker jag mig det hela:
 
 
En sak jag måste ta i beaktande är att mamma inte vill att stugan ska vara "för fin". Hon menar att vi alla ska kunna röra oss i huset utan att vara rädda för att förstöra något eller smutsa ned. Jag förstår hur hon menar, men jag tänker att man ju kan göra det mysigt ändå. Som på bilden ovan. Ett ihopplock av gamla saker, utan att för den skull vara rörigt. Just nu har vi det bara rörigt, tycker jag. Det finns ingen röd tråd och det känns inte som att något är valt med omsorg alls. Förut mammas lilla tavelvägg med foton på familjen.
 
 
Den här tapeten är en dröm. Jag tänker mig något blågrått på väggarna i vardagsrummet och mörkbruna gamla möbler till, eventuellt någon målad trämöbel också.
 
 
Så här skulle man kunna göra. En hög bröstpanel och fina dörrlister och taklist. Och så en dyr tapet på det. Det borde jag ha råd med.
 
 
Drömgolv. Fast det kanske är finare med bredare plankor hos oss. Kanske olika breda till och med. Och på det trasmattorna mormor vävde av familjens gamla avlagda kläder på 50-talet.
 
 
Skira spetsgardiner på mormorsstänger måste vi ha. Och en gammal glasdörr som ingång. Och mårbackapelargoner. Och ljusstakar i tenn på pianot. Och skulpturer. Och tavlor med blommotiv. Och en stor mysig bäddsoffa med randiga kuddar i. Och piedestaler med yviga krukväxter.
 
Det är så mycket jag vill och så lite jag kan ordna just nu. Dessutom måste jag övertala mamma först.
 
  
0 kommentarer publicerat i Stugan
Taggar: bröstpanel, hälsingland, sommarstuga, tapet, torp, väggfärg